tirsdag 20. juli 2010

En lettbent utfordring


Den godeste Geir Isaxen har prøvd å lokke undertegnede frem fra sin mørke hule med en aldri så liten utfordring. Banket forsiktig på gjorde han, ventet tålmodig, og kastet så sin fineste silkehanske midt i mitt søvnige tryne da jeg stakk det ut i dagslyset.
Allikevel. Jeg skal svare så galant jeg bare makter, som en høflig gest mot en duellkåt medblogger.

Hvilken bok leser du akkurat nå?

For tiden befinner jeg meg i den mannlige ammetåken - nedsyltet i gulp, nedslitte ørepropper evig hvilende mot sneglehuset, tynnslitte nerver og hvor innholdsdeklarasjonen på morsmelkerstatningspakken utgjør sommerlektyren.
Korrekt. Famileforøkelse. Vår lille familie på tre har blitt til fire. Hvilket forklarer noe av grunnen til at blogginnleggene har blitt like sjeldne som det er gode programmer på sommerfjernsynet.
Dog, fullt så gæernt er'e ikke! Akkurat nå leser jeg vekselvis "Sett gjennom gullbriller" av Anne-Lise Knoff og "Noveller" av Leo Tolstoj. Siste roman jeg pløyet gjennom (for omlag to uker siden) var "Vår misnøyes vinter" av John Steinbeck - kanskje en ubetydelig blekkflekk i verdenslitteraturen, men jeg elsket den, simpelthen!


Hvor liker du best å lese?

Vi har akkurat flyttet inn i nytt hus (enda en årsak til de store tidsgapene mellom blogginleggene), og nå har jeg ordnet meg med lesekrok i spisestuen/biblioteket. Under gamle, franske filmplakater halvligger jeg i en god stol av typen gammeldags stressless, og leser der min smusslitteratur og husmorporno mens jeg nipper til årgangswhisky. Her får den beduggede lesehest beite betenkt i fred!


Hvilken bok skulle du ønske kunne bli filmatisert?

"Brodecks rapport" av Philippe Claudel og "Kritikk av den rene fornuft" av Immanuel Kant.

Hva er favorittboken din?

Samtlige av Odd Eidems flanerier, "Essays-serien" av Montaigne og ... ja, det er så mange, så mange.


Er det noen bøker du ser frem til å lese de neste månedene? Hvilke?


Å ja! Flere bøker av Steinbeck, Graham Greene, "Islands klokke" av Laxness, Isaac Singers "Fiender -en kjærlighetshistorie", "Kjærlighet i Santa Croce" av Vasco Pratolini" og en rekke andre.

Hva synes du er den fineste forsiden på en bok?

Jeg lar innleggets bilde tale for seg. Men én favoritt? Det er like mange pene bokomslag som det er lekre kvinneben på denne kloden, men det er ikke bestandig et samsvar med utvortes og innvortes.

Skal jeg så sende utfordringen videre? Svar den som føler seg kallet!

4 kommentarer:

Geir Isaxen sa...

Flott,Henning! Kan du ikke legge ut et bilde av den lesekroken der du inntar din daglige dose morsmelkserstatning og årgångswhisky?
En original tanke; å filme Immanuel Kants 'Kritikk av den rene fornuft'!

Lille søster sa...

Gratulerer med familieforøkelsen! Morsmelkserstatning og gulp høres svært kjent ut (men frister ikke til gjentagelse).
Kritikk av den rene fornuft som film? Noen burde plukke opp den idéen (så får jeg vite hvordan den slutter).

Sjeldnere enn sorte svaner sa...

Geir: Nei, ikke foreløpig iallfall. Lesekroken vil jeg ha for meg selv.

Lille søster: Hyggelig å høre fra deg! Og mange takk. Det er så koselig med babyer, men akkurat nå tenker vi ikke på ytterligere familieforøkelse. Men hvem vet, om noen år ...

Kant som filmprosjekt hadde vært meget interesssant. Kanskje må den moderniseres.
Hva med den trascendentale metodelære flettet inn mellom elleville, meningsløse biljakter og en banal kjærlighetshistorie, naturligvis gestaltet av Pia Tjelta og Aksel Hennie.

Pia: Men implisitt kan man la anskuelsens blotte form, som er uten substans, som i seg selv ikke er en gjenstand, men kun den formale betingelse, tre frem i erkjennelsens lys. Liksom.

Aksel: Madbra, asså! Men jeg bare ... asså, dersom jeg abstraherer fra hele erkjennelsens innhold, liksom - asså, objektivt betraktet, er all erkjennelse, subjektivt betraktet, enten historisk eller rasjonell. Skjønneru'?

Pia: ... ska me klina?

Anonym sa...

Så deilig at Geir kjenner dine svakheter! jeg trodde du aldri skulle lirke deg ut av hjerteboken fra 9 april!
Bleieskiftarbeidet kan til tider ha høy både risikofaktor, støyfaktor og smussfaktor, men så er lønnen ubetalelig! mimrer predikeren.