onsdag 6. mai 2009

Dagens fangst


Fire bøker til den nette sum av seksti(!) kroner - samtlige funnet på Fretex, samtlige verdt sin vekt i gull tør jeg love.

"Therese - en kjærlighetshistorie fra virkeligheten". Kjell Arild Pollestads rørende biografi om en av katolisismens største helgener i moderne tid.

"Tilfeldighetens røtter" av Arthur Koestler: En nyorientering i livssyn og verdensanskuelse, konfrontasjon mellom to vidt forskjellige forskningsgrener - parapsykologi og moderne atomfysikk - og koinsidenser, såkalte "tilfeldige" sammentreff. Oversatt av André Bjerke.

"Enhet og annethet". Egil A. Wyller tar utgangspunkt i de klassiske tenkere Platon, Cusanus og Kant/Fichte, og reflekterer så deres tankeansats inn i vår egen tid. Første del gir en historisk innføring i tematikken, annen del gir en systematisk prinsipplære i tilknytning til de dialektiske prinsipper enhet og annethet, og i tredje del søkes prinsippene eksistensielt anvendt på temaene "Gud", "verden" og "menneskesjelen".

Med boken "Reisegleder - streiftog i land og sinn", forfattet av vår tidligere åndshøvding Hallvard Rieber-Mohn, ønsker den forhenværende pater å gå "under overflaten" i de landene vi besøker. Hvordan er "egentlig" italienere, engelskmenn, jøder, irer, spanjoler og franskmenn? Hvorfor opplever vi dem som vi gjør? Personlig, muntert og med en penn skarpere enn de fleste, gir Rieber-Mohn svarene gjennom ulike sammenhenger - viten og inntrykk, historie, kultur, litteratur, kunst, sinnelag, atmosfære, språk - og først og sist: Mentalitet.

2 kommentarer:

Dipsolitteraten sa...

Ja, det var i sannhet litt av en fangst! Hvilken Fretex-butikk har du oppsøkt?

Sjeldnere enn sorte svaner sa...

Den nevnte Fretexbutikken ligger på breddegrad: 63º26' N og lengdegrad: 10º24' E. Jeg snakker da selvfølgelig om bartehovedstaden Trondheim, og én av denne pilgrimsbyens utsalg for brukt, slitt og annet skrot. Men, som du forstår, kan man av og til finne glitrende gull blant kompostfjell og hippe retrohauger. Ta deg en tur!