søndag 31. mai 2009

Fem utvalgte bøker


Ikke én kjeft har sendt meg en litterær utfordring; denslags fjas brer som kjent om seg lik en lystig epidemi på de ymse bokblogger i vårt ganske land for øyeblikket. Lar jeg meg affisere? Føler jeg meg utelatt fra det "gode selskap"? Håhå! Å nei, -ikke denne gamle lesehesten med den frådende mule i bokstavenes havresekk og de iltre bakben galopperende på samfunnets rumpe! Eller noe sånt. Tar jeg likevel imot den ikke-eksisterende utfordringen, illusjonen, og kaster opp mine svar? Det kan De bite Dem i portvinsnesen på!

Altså, jeg skal herved sitere innledningen på fem bøker jeg liker forbasket godt, og som jeg under enhver omstendighet ikke ville nøle med å anbefale til de mange ubefestede sjeler der flakser og bakser avsted i vårt mørke kosmos som fluer omkring en glinsende brun bæsj! Nuvel.
Det kunne like gjerne blitt fem andre verker, men idag, av visse og uvisse grunner, ble det følgende:


"Grå sjeler" av Philippe Claudel
Jeg vet ikke riktig hvor jeg skal begynne. Det er så vanskelig. Det har gått så lang tid at ordene aldri vil tre frem igjen, ikke ansiktene heller, smilene, sårene. Likevel må jeg prøve å få sagt det. Få sagt det som har pint meg og plaget meg i tjue år. Angeren og de store spørsmålene. Jeg må ta kniven fatt og åpne mysteriet som en vom og stikke begge hender inn, selv om ingenting forandrer seg det minste grann.


"Maldorors sanger" av Comte de Lautréamont
Himmelen gi at leseren blir dristig og at han øyeblikkelig blir like vill som det han leser her, og måtte han finne sin steile og øde vei gjennom det ødslige myrland som disse dystre og forgiftede sidene er, uten å gå seg vill. For hvis han ikke legger minst like mye streng logikk og åndskraft som kritisk sans i det han leser, vil de dødelige dunstene fra boken suge seg inn i hans sjel som vann i sukker.


"Filosofi på kammerset" av Marquis de Sade
Til dere libertinere. Nytelsesmennesker i alle aldere og av alle kjønn! Det er kun dere jeg tilegner dette verket. La dere nære av bokens prinsipper, for de vil fremelske deres lidenskaper, og disse lidenskapene - som kalde og platte moralister skremmer dere bort fra - er ikke annet nettopp de samme midler som naturen benytter for å få mennesket til å nå frem til de anskuelser som naturen selv har på det. Ikke lytt til noe annet enn disse deilige lidenskaper. Deres røst er det eneste som bør lede dere frem mot lykken.


"Gleden er gratis" av Kjell Arild Pollestad
Det er ikke mye som er gratis i det moderne liv. Inntil videre er det gratis å puste, men selv om den luften vi puster i blir stadig mer usunn, er det sannsynligvis bare et spørsmål om tid før også den blir avgiftsbelagt. Det er lenge siden det var gratis å drikke vann. Nå må vi mange steder også betale for å late vannet! I matbutikkene blir det stadig dyrere å bruke egne penger. I næringslivet tas det betaling for å sende regning. Til en advokat koster det minst fem hundre kroner å si goddag. På togene trenger vi ikke bare billett for å reise; det kreves i tillegg billett for å sitte. På flyene betaler vi avgift for å lande, på skipene for å legge til kai. Drar vi til Nordkapp, må vi betale to hundre kroner til Magerøy kommune bare for å stå og se på hav og himmel.


"Kala" av Odd Eidem
Det var juni og det var kveld, og en liten pike hadde lagt seg. Da reiste hun seg i sengen og pekte:
-Se! Ser du at månen er en gul boble!
Ut tittet moren av vinduet, men hun så aldri det samme som barnet; hun trakk sammen gardinene.
Boble? gjentok hun, gjennom mørket.
-Ja, svarte det bestemt fra sengen. En liten kone har sittet på et tak, tror jeg, hun har stukket et rør i sepevann, og så har hun blåst måneboblen og alle stjerneboblene utover himmelen. Og vet du hva! Hun har en stor hatt på hodet!
Moren tenkte seg lenge om før hun sa:
Kjenner du navnet på den konen?
-Bibibabå, sa piken, og hun nølte ikke.
Hva sier du for noe?
Piken sa det omigjen og meget tydelig. Moren spurte forsiktig:
Har du truffet - denne - Bibiba -?
-Bå! Å ja! Mange ganger!
Hvor er det hun bor, hun Bibi -?
-Babå! Inne i en have, på taket av et hus!
Og - hvor er den haven?
-Det vil jeg ikke si til noen.
Nå skal du sove, hvisket moren. Kan jeg får en klem?
Og det fikk hun, og litt redd gikk hun ut av værelset, en ung mor med krøllruller i håret.


Utfordringen kastes ned fra mitt elfenbenstårn, tar du imot den?

8 kommentarer:

Dipsolitteraten sa...

Neitakk, jeg tar ikke imot utfordringen. Dine anbefalinger, derimot, tas imot med takk!

Ragne Rognebær sa...

Anbefalingene og utfordringen tas imot. Derimot, kan jeg ikke svare på utfordringen før jeg er hjemme i mitt eget bibliotek...

Dipsolitteraten sa...

Noe helt annet: Har du en omfattende DVD-samling i heimen? Eller går du på filmklubb for å se disse sære filmene dine?

Sjeldnere enn sorte svaner sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Sjeldnere enn sorte svaner sa...

Dipsolitteraten: Jeg samler på filmer, ja. Men omfattende? Tja. Dessuten har bibliotekene mye snadder - alt kan jeg ikke kjøpe. Tidligere var jeg medlem av filmklubb; jeg ble eksponert for mye fint der. Dessuten er ikke filmene spesielt sære - de er bare ikke siste mote fra Hollywood. Du finner dem lett på f.eks. Platekompaniet, Play.com, Criterion.com, Blue-underground.com - slike steder. Men aller helst liker jeg å lete i morsommme butikker. Sist jeg var i Roma handlet jeg 20 filmer og 13-15 CD-er. Ble du forresten ferdig med "Mesteren og Margarita"? Den kunne jeg fint ha sitert innledningen på i dette blogginnlegg.

Dipsolitteraten sa...

Jeg likte veldig godt Første Del (ca. 250 sider) av "Mesteren og Margarita". Mye av humoren og sprelske innfall minnet om Hamsun.
Men jeg falt av lasset underveis i Annen Del.

Janke sa...

Her var det mye spennende. Jeg trodde faktisk at jeg hadde utfordret deg, men der kan du se. Det blir for mye for en enkel sjel å holde rede på hva man gjorde og hva man tenkte å gjøre. Så det er bra du følger opp!!

Anonym sa...

Predikeren sier:

Flott å se du er tilbake!
Fem gode boktips, ser det ut til. Jeg skal ihvertfall hilse på "Grå sjeler" i romjula!