lørdag 24. januar 2009
Enquéte - ripost
Som Dipsolitteraten har skrevet: Det går en enquéte på omgang mellom bokbloggerne i Sverige. Jeg stjeler stafettpinnen for en stakket stund, og kaster den videre som en brennende boomerang (!) Her kommer spørsmålene og omsider mine svar. Oppfordringen sendes naturligvis videre.
1. Vilka författare köper du alltid inbundet (dvs. snabbt efter boken kommit ut)?
De fleste forfattere jeg leser er døde. Det finnes dog unntak, som for eksempel Lars Roar Langslet, Kjell Arild Pollestad og et par andre som er sprell levende, og hvis rykende trykkferske avkom jeg gladelig tar imot umiddelbart etter en bokfødsel. Jeg ”venter” for så vidt på en ny bok av for eksempel Fosnes Hansen. Men, arkivarisk som jeg er på flere måter, handles de fleste bøker på antikvariater – jeg tar det jeg måtte snuble over, pocket eller pent innbundne skatter.
Av yngre såkalte ”up and coming” forfattere har jeg begrensede kunnskaper. Mye av det jeg har lest av nyere litteratur, har ofte hatt et slett språk eller et innhold som ikke har appellert (da tenker jeg først og fremst på norske forfattere). Men som med musikk og film, jeg leter helst bakover. At enkelte forfattere diskuterer sitt forplantningsorgans størrelse og antall sengepartnere i dagspressen, både rent bokstavelig og ved hjelp av håpløse metaforer, pirrer ikke min leselyst. Men at det finnes mange aspirerende forfattere der ute som med sine polerte setningskonstruksjoner og cerebrale og originale formidlingsevner ville ha fått min hjerne til å dirre av begeistring og mitt gymnastspretne hjerte til å slå kollbøtter i ren litterær kjærlighetsrus, er hevet over enhver tvil. Det er derfor jeg er her – jeg jakter og samler på gode råd, tips, historier og opplevelser.
2. Vilka författare har du flest böcker av i bokhyllan?
Det må bli Lars Roar Langslet, André Bjerke, Knut Hamsun, Kjell Arild Pollestad og Odd Eidem. En god del Bukowski, Øverland, Dostojevskij, Nygårdshaug og ganske mange filosofiske tekster (Kant, Hume, Hegel, Aristoteles, Platon) og fagbøker av ymse karakter. Sammen med min kone sparer jeg til et hyggelig og intimt privatbibliotek.
3. Vilken var den senaste boken någon tipsade dig om, och vad tyckte du om tipset? Var blev du tipsad, om det var en blogg?
Katolsk i hodet anbefalte meg å lese ”En landsbyprests dagbok” av Georges Bernanos. Vi deler nemlig interessen for katolsk litteratur. Skjønt, den godeste Jørn (Katolsk i hodet) er nok mer belest enn undertegnede på det feltet. Generelt sett også. Men vi er ikke her for å måle krefter, vi forener dem. Uansett, den aktuelle boken har jeg dessverre ennå ikke fått klørne i, men den er sikkert god. Jeg stoler på min kyndige bloggvenn.
4. Vilken var den senaste boken du gav bort?
Mottagande?
”Bestialitetens historie” av Jens Bjørneboe. Obligatorisk lesestoff å ha i en bokhylle. Mottaker: Min elskede kone. Selv fikk jeg bl.a. Andre Bjerkes ”Døde menn går i land” til jul – den har jeg nemlig aldri lest, som jo er litt underlig med tanke på min Bjerke-fetisj. Og av mine kjære svigerinner fikk jeg ”Språkquiz” av Knut Lystad, Torstein Ellingsen og Rune Semundseth.
5. Har du några biblioteksreservationer just nu?
Nei. Jeg kjøper bøker. Jeg var tidligere en flittig bruker av biblioteket, men samleren i meg seiret. Derimot låner jeg en god del film på biblioteket, selv om jeg også er en samler av dette mediet (i tillegg til CD-er). Hyller, kasser og skap har blitt temmelig fulle etter hvert. Heldigvis har vi flytteplaner.
6. Vilken bok/böcker läser du just nu?
Jeg har nesten bestandig sjonglert flere bøker samtidig. Jeg er ennå ikke ferdig med ”Roma” av Steven Saylor som jeg startet med like før jul. Ellers leses for øyeblikket Rieber-Mohns ”Levetid” og ”Politikk som idékamp: Et intellektuelt gruppeportrett av Minerva-kretsen 1957 – 1972” ført i pennen av Johannes W. Løvhaug, begge meget gode bøker på hver sin måte. ”History of Shit” av Dominique Laporte, som jeg leste for 6-7 år siden, har igjen begynt å egge min leselyst, og hver dag blas det litt i Den Katolske Kirkes Katekisme. Thomas Mann, Jan Kjærstad, Irwin D. Yalom, Marcus Jacob Monrad, Sigrid Undset og en rekke andre ”står på vent”. Det er både gledelig og utmattende på samme tid.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
2 kommentarer:
Jeg håper du har flere lesere enn kommentatorer, for du skriver morsomt og kunnskapsrikt om det meste.
Vi har mye felles når det dreier seg om valg av litteratur. Skal et utrent øye dømme vår smak, kan en plass på aldershjemmet være rett rundt hjørnet!
Hehe. Første mann til 100!
Men takk for din panegyrikk. Hvor mange lesere jeg har kan nok telles på en amputert hånd. Ærlig talt, jeg har ikke oversikt eller peiling. Det er en teller ved profilen, men den er så gavmild at den regner med min egen innlogging som besøk (Wordpress har denslags finurlige funksjoner, jeg så du luftet ideen om å gjøre et bytte. For meg er det ikke så farlig. At jeg hverken har definert min blogg som ren bokblogg, musikkblog eller livsstilblogg kan sikkert virke forvirrende - jeg skriver det som måtte falle meg inn. En klar profil har jeg ikke - her får de stakkars få lesere orientere seg hver gang. Kanskje det er uklokt, men jeg har ikke som mål å skrive for den brede masse. At noen i det hele tatt orker å følge med på mine plattheter og mediokre utfall om ditt og datt, er bare hyggelig selvsagt.
Vennlig hilsen en koffeinfull svane.
Legg inn en kommentar